Lahtised lehed

Teinekord viskad ära mõnel igaval koosolekul või koolitusel soditud paberi. Aga äkki...

7. okt 2010

Loogiliselt võttes...

Leidsin internetiavarustest sellise pildi:


Kogu ülesande keerukus on ühe loodusseaduse tundmises. Minule õpetati seda kunagi sõnastuses: "Kolmel postil on kaks vahet". Õpetati kohe tõesti matemaatika tunnis, arvatavasti 7. klassis ja just nende sõnadega. Kui see on selge, siis ei ole siin õieti midagi arvutada.

Aga see lahendus on imelik. Algul on vastuseks pandud 2s (sekundit?), mis on ilmselt vale, sest tegelikult on minutid ühikuks juba antud.

Nüüd on tulnud keegi punase pliiatsiga nupumees, tõmmanud vale vastuse maha ja esitanud oma mõttekäigu. Teksti loogiliselt võttes peab olema nii, et kui 10min annab meile kaks juppi, siis 20 minutit annab meile 4 juppi. Kahe ja nelja vahel, poolel teel kahest neljani on kolm. Poolel teel 10 minutist 20 minutini on 15. See ongi vastus.

Mõnes situatsioonis ongi see väga loogiline ja just nii toimubki. Näiteks kui suur robootiline press valmistab 10 sekundiga 2 saepuruplaati, siis 20 sekundiga ta valmistab 4 tk. Kolm tükki võiks küll saada 15 sekundiga. Answer: 15

Või võtame näiteks lõpmata pika vorsti. Kui seda otsast lõigata, siis iga lõige annab ühe viilu. Tahad kaks viilu, kaks lõiget, tahad kolm viilu, kolm lõiget jne. Kestab seni, kuni selgub, et looduses ei esine lõpmatuid vorste ja viimane lõige annab ootamtult kaks viilu. Lõigete ja tükkide arv ei ole võrdne. Kolmel postil on kaks vahet.

2 Comments:

At 15.10.10, 00:14, Anonymous Kaido said...

Kõigepealt on tore, et mu töö vääris ära mainimist :P ja et isegi lingikogusse kõlbas lisada. Ma arvan, et see nupumees on õige vastuse maha tõmmanud. see ei ole 2s vaid 20 (käekiri). Aga nende viilude ja postidega peab alati olema ettevaatlik. Sama asi on alati aritmeetilise jada summaga, kui on vaja teha kindlaks, et mitu paari siis summerida tuleb.

 
At 19.10.10, 10:29, Blogger Sala Kuulaja said...

Jah, paistab küll, et see algne vastus oli 20. Käekiri kehv ja pilt kehv, lasin end ära petta.

Vaatasin pilti nüüd hoolsamalt ja märkasin veel üht detaili. Serva peale jääb joonis, kus on teksti mõistmise lihtsustamiseks näidatud, kuidas saagimine käib. Kahjuks on joonis näha vaid osaliselt ja ei selgu, kas käib parasjagu saagimine 2 tükiks või 3 tükiks.

 

Postita kommentaar

<< Home