Lahtised lehed

Teinekord viskad ära mõnel igaval koosolekul või koolitusel soditud paberi. Aga äkki...

11. mai 2010

Köis paistab olevat lühike

Küsimus oli selles:

Te olete jõudnud jälitajate eest põgenedes hoone katusele. Ainus pääsetee on laskuda katuselt köiega (pikkus 30 meetrit) maapinnale, kuid kahjuks on katus 40 meetri kõrgusel maapinnast. Köit on võimalik kinnitada katuse serva külge, kuid sellest teadmisest on ilmselgelt vähe. Märkate, et poolel teel maapinnale, 20 meetrit allapoole on varikatus, mille külge saab samuti köit kinnitada. Taskust leiate ka MacGyver-i taskunoa. Teil on olemas motivatsioon end päästa, kuid lisaks sellele vajate ka plaani.

Plaan on järgmine:

Võtan köie ja harutan lahti. Ettevaatlikult! Kui on kiire (ja ülesande tingimuste järgi tundub olevat), siis on väga lihtne kõik lootusetult sassi ajada ja oma ainus pääselootus katuselt alla poetada. Teate seda vana nalja - visake nöör alla?

Nüüd tuleb kolmeks mõõta. Seda oleks pidanud kodus harjutama, sest jällegi, kui on väga kiire, siis ei pruugi kohe tulla head mõtet kuidas seda teha. Lõikan ühe kolmnadiku maha, teen selle otsa aasa ja lappan ülejäänud kaks kolmandikku sellest läbi. Üheharulise otsa seon katusel korralikult kinni, kaheharulise otsa seon igaks juhuks kokku ja lasen ta siis rippu. Aga võibolla ei seogi kokku, seda peab kohapeal vaatama. Ronin 20 meetrit allapoole varikatusele ja tõmban selle kahekorra olnud köie aasast välja. Aga alguses tõmban natuke maad ja seon otsa kohe kinni. Viskan vaba otsa alla ja jälle ronima.

See on päris hea plaan, aga nagu ülesannete korral ikka - ega see elus nii lihtne ei ole. Üks asi on see, et mööda nööri laskuda ei olegi nii väga lihtne, oleneb palju nööri jämedusest ja eriti palju oleneb materjalist. Teine asi on see, et sõlmede peale läheb palju rohkem nööri ära kui tavaliselt arvatakse. Aga muidugi, kui kõik klapib, siis võib isegi õnneks minna.

Mul oleks hea meel, kui ma mitte kunagi ei peaks jälitajate eest põgenema maja katusele. Ma olen katustel käinud, seal ei ole praktiliselt mitte kunagi köiepuntraid vedelemas. Noa pistsin igaks juhuks taskusse.

0 Comments:

Postita kommentaar

<< Home