Lahtised lehed

Teinekord viskad ära mõnel igaval koosolekul või koolitusel soditud paberi. Aga äkki...

4. aug 2010

Kaltsuvaip

Kolimise ajal ilmub kappidest välja hulgaliselt riideid, mida enam kanda ei saa või ei taha, aga prügikasti kanda on ka natuke imelik. Kunagi oli selline võimalus, et saadad kaltsukotid kuskile Võrumaale ja täiesti mõistliku hinnaga koob seal keegi osav inimene neist kaltsuvaibad. Lahe!

Aga hinna arvutus käis umbes nii:
Ruutmeetri hind on 200.- krooni. Vaiba laius on 80 sentimeetrit ja pikkuseks valime näiteks 2 meetrit. Materjalide kaalumise ja mingi tabeliga võrdlemise alusel on arvata, et tuleb välja kolm vaipa. Pool raha tuleb tellimise ajal ära maksta.

Müüja (tegelikult muidugi vahendava ettevõtte teenistuses olev, müüja töökohata täitev isik) keeldus seda arvutust tegemast, sest ta ei osanud arvata isegi seda, millisest arvust alustada. Valida on vaiba pikkus, vaiba laius, ruutmeetri hind, vaipade arv, ettemaksu protsent. Käibemaks oli muuseas 18% sel ajal, haa-haa!

1) Kui suur on ettemaks?
2) Kuidas põhikooli lõpueksam läks?



See oli üks vana mälestus, aga täna on hoopis teine kaltsuvaiba ülesanne.

Internetifoorumeis väidetakse, et sellise vaiba (2mX80cm) võib igaüks ise kangastelgedel valmis kududa üsna vähese vaevaga ja peaaegu ilma rahata. Aga-aga, kaltsuribade lõikamine on hoopis tüütu töö. Matejali kulub ühele vaibale 3 kuni 5 25cm läbimõõduga kaltsuriba kera. Aga mul on kastis 18 kera mõõtudega 6 cm kuni 13cm. Mõõtsin kõik kerad ära ja tänahommikune ülesanne on arvutada välja, kas tuleb juba üks vaip või ei tule.